Orkestern

En anrik blåsorkester i hjärtat av Sveriges trädgård — historik

Dirigenter

  • Stig Lindberg 2003-2004
  • Jonas Nydesjö 2005-2007
  • Erik Berndalen 2008-2010
  • Roland Hybelius 2011-2012
  • Egen regi 2013-2017
  • Emil Andersson 2018-

Vi har fått möjlighet att låna in dirigenter under mellanåren för vissa satsningar, här ska nämnas Ulf Sigurdson, Mats Landeman, Magnus Björk och Fredrik Gustavsson.

1950-1960

Ronneby Blåsorkester fanns som begrepp redan på 50- och 60-talet, då som vuxenorkester med anknytning till stadens industri.

1969-1996

Med den nationella uppbyggnaden av Kommunala Musikskolan med start 1969 fick Ronneby och många andra städer i landet ett enastående uppsving inom blåsmusiken, då skolungdomar fick lära sig spela ett eget instrument. Många före detta militärmusiker lämnade samtidigt de många försvarsanknutna musikkårerna och övergick till att bli musiklärare på de kommunala musikskolorna. Detta borgade för god kvalité i undervisningen samtidigt som man spred militärmusiktraditionerna vidare till de lokala skolorkestrarna.

Blåsmusiken hade sin storhetstid i Ronneby under främst 70- och 80-talet, med två stycken skolorkestrar samtidigt med vardera nära 70 medlemmar. Hundratals ungdomar har genom åren fostrats musikaliskt (och även socialt!) i dessa orkestrar; skolorkestern Ronneby Blåsorkester (1969-1996) med ledaren och dirigenten Stig Lindberg med förflutet som trumpetare i Flottans Musikkår i Karlskrona, samt skolorkestern Ronnebydraget (1974-1996), med ledaren och dirigenten Bengt Fridfors med förflutet som klarinettist i först F17s Musikkår i Kallinge och därefter Flottans Musikkår i Karlskrona. Under denna period fanns även Kallinge Musikkår, med främst vuxna medlemmar.

I samband med införandet av Kulturskolan fick musikskolan och blåsundervisningen en mer tillbakadragen framtoning till förmån för ett ”bredare” utbud, varvid antalet blåsare minskade kraftigt i hela landet. Detta resulterade i att orkestrarna hade svårt att rekrytera nya musiker, och många skolorkestrar och musikkårer fick lägga ner.

Ronneby Blåsorkester och Ronnebydraget lades ner 1996, och dagens Ronneby Skolorkester bildades.

2003

Av musikerna i dagens Ronneby Blåsorkester är vi många som hade förmånen att växa upp i Ronnebys skolorkestrar under dess glans dagar. Vi har nu blivit vuxna, och har egna barn som spelar!

Efter många år med instrumentet på hyllan, var vi många som var spelsugna igen, och när Stig Lindberg efter att ha blivit tillfrågad, ställde upp och repeterade med ett litet gäng blåsare på Espedalsskolan en kväll i veckan hösten 2003, var det fler och fler som anslöt sig till gruppen, varefter den då ca25 man starka orkestern kunde genomföra en adventskonsert i Kallinge kyrka.

2004

En stark vilja fanns att blåsa liv i arvet efter blåsmusikens ”storhetstid” i Ronneby, och under vintern 2003-2004 renodlades tankarna på att bygga upp en stadigvarande musikkår- med stora ambitioner och höga målsättningar.

Vid ett möte 5 februari 2004 bildades så den nya föreningen Ronneby Blåsorkester, och därefter gick allt i ett rasande tempo;

På endast tre månader byggdes en komplett musikkår upp. Orkestern drillades såväl för marsch- som för konsertframträdanden. Nya uniformer införskaffades under våren, ny stav och nytt bälte till tamburmajoren/flaggtrumslagaren samt i övrigt ny materiel till orkestern i form av noter, notpärmar, notmappar, dirigentpall, trumstockar osv. Fotografering av orkestern genomfördes vid Munktrappan, och egen hemsida upprättades. När orkestern genomförde vårkonsert tillsammans med Ronneby Musiksällskap hade orkestern vuxit till 35 medlemmar!

Spela med oss!

Var det ett tag sedan du spelade sist? Tag chansen att komma igång igen med ditt blåsmusikintresse. Kanske är du nyinflyttad till kommunen, och vill fortsätta ditt musicerande? Då är du välkommen till Ronneby Blåsorkester!

I Ronneby Blåsorkester möter du god stämning och fin gemenskap. Orkestern ska vara en naturlig fortsättning för de elever som passerat kommunala musikskolan och dess Skolorkester, samt sporra dessa ungdomar till fortsatt musikalisk utveckling.

I dagsläget så är vi runt 35 musiker, men vi blir gärna ännu fler. Så välkommen du också!

Reptider

Vi repeterar en gång i veckan, onsdagar kl 18.45-21.00 i Ronneby. Hör gärna av dig på mailadress info@ronnebyblasorkester.se, så hjälper vi dig att hitta rätt. Eller sök upp oss på Facebook och skicka DM.

Välkommen!